LUKIER KRÓLEWSKI

Taką polewą można udekorować babke wielkanocną, ciasteczka

pierniczki na Święta 🙂

2014-12-02 19.41.41

Składniki

  • 1 białko jajka większego
  • szklanka cukru pudru
  • aromat/lub łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)

Jesli uzyjemy 3 bialek nalezy dodac

230 -250g cukru pudru

można dodać odrobinę barwnika spozywczego lub kurkumy, czy soku z malin do zabarwienia 🙂

Do miski suchej i czystej wlewam białko, spieniam ok.15s miksując obroty 3, dodaję cukier puder po łyżce cały czas miksując na obrotach 3. Miksuję, aż masa będzie gęsta. Nadal ubijamy do momentu gdy nabierzemy mase na palec i rozetrzemy, jesli nie wyczujemy cukru gotowe.

Dodając sok z cytryny czy z pomaranczy wymieszac(ponieważ po dodaniu nasza polewa zrobi sie rzadka).

Rada: Jeśli lukier zastygnie, to można rozpuścić dodając kilka kropli soku z cytryny lub wody i wymieszać :)rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką). Lukier biały nakładam łyżeczką lub szprycą. Po lukrowaniu posypać kolorowymi ozdobami, perełkami…pozostawic do stwardnienia lukru.

2014-12-02 19.02.36

2014-12-02 19.08.02

2014-12-02 19.12.06

2014-12-02 19.41.47

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s