KEKS

Keks to nic innego jak babka ucierana, uwielbiam babki więc postanowiłam zrobić z dużą porcją bakalii, skusicie sie na takiego keksa? 🙂

Zanim zajrzycie poniżej zachęcam do przeczytania ciekawostki…wiedzieliście?

Rodzynki to doskonała przekąska dla przekwitających pań. Podczas menopauzy spada produkcja estrogenów, co powoduje wypłukiwanie wapnia z kości i osteoporozę. Zawarte w rodzynkach wapń i bor spowalniają ten proces.  Poza tym rodzynki są dość dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny się znaleźć w diecie cierpiących na zaparcia. Zawierają też magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji. Ponadto w ich skład wchodzą witaminy C oraz E (które zwalczają wolne rodniki), a także potas, cynk i żelazo (zapobiegajac w ten sposób zatrzymywaniu płynów oraz obniżając ciśnienie). źródło

2014-12-07 10.37.27

Składniki:

migdały, orzechy rozdrobnione

Wszystkie składniki oprócz bakalii i skórki pomarańczowej umieścić w naczyniu i wymieszać czas 1 min/obr.7. Następnie dodajemy bakalie i skórkę i mieszamy czas 20 s/obr. 2

Do mieszania wykorzystajmy kopystkę bo słabo się miesza samo.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej 12cm u mnie 2 szt, wyłożonej papierem uformować delikatnie łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 65 minut w temperaturze 170 stopni. Po 35 minutach przykryć górę folią aluminiową aby nie spalić, przestudzony polać polewą lukrową i posypać skórką

2014-12-06 17.12.53

2014-12-06 17.29.09

2014-12-06 17.29.15

2014-12-06 18.43.52

2014-12-06 18.43.32

2014-12-06 18.02.17

2014-12-07 10.36.59

2014-12-07 11.54.52

2014-12-07 11.54.01

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s