PIERNICZKI KRUCHE

Okres świąteczny już wielkimi krokami się zbliża, ja zapraszam was po przepis na szybkie pierniczki pyszne nie twarde po upieczeniu, przechowywane w pojemniczku na święta sa idealne 🙂

Dzięki przyprawą firmy Skworcu te świeta beda jeszcze bardziej wyjątkowe o intensywnym smaku 🙂

2014-12-03 19.49.34

Składniki

jajko rozbełtane do posmarowania pierniczków

Wykonanie TM

Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/37st/obr1

Dodac cukier, mąkę, jajko, sodę i przyprawę do piernika, oraz pozostałe przyprawy wymieszać 6s/obr5 następnie wyrobić 1 min/interwał. Rozgrzać piekarnik na 150 stopni.

Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto. Następnie wycinamy foremkami różne kształty.

Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 13 minut.

Wykonanie tradycyjne

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, kakao i przyprawa do pierników. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i miód. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, podsypując mąką rozwałkować do grubości 2-3 mm. Wybranymi foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papieże do pieczenia i piec przez około 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
Pierniki można udekorować lukrem albo polewą, choć bez dodatków również smakują pysznie.

2014-12-03 19.28.39

2014-12-03 19.50.01

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s