CHLEBEK Z POMIDORAMI SUSZONYMI NA ZAKWASIE ŻYTNIM

Pyszny chlebus na zakwasie z mąka żytnio razową Eko od Młyn Kopytowa, rewelacja produkt! polecam kochani jesli szukacie mąki specjalnej do wypieków koniecznie zajrzyjcie tutaj

2014-12-06 09.38.41

Składniki keksówka 35cm

oliwa z oliwek do spryskania foremki

ziarna do posypania chlebka, użylam sezam biały i siemię lniane

Produkty jakie użyłam do wypieku chlebka 🙂

  Mąka pszenna typ 500  

Thermomix

Wlać wodę do naczynia, wrzucic drożdże i cukier podgrzac 2min/37st/obr3
dodac zakwas, i pozostałe składniki wyrobić 5min/interwał konsystencja elastyczna, klejąca, ciasto ma byc zbite w kulę. Przełożyć do foremki spryskanej oliwą i wysypanej otrębami, uformowac łyżką zwilżoną w wodzie i do wyrośniecia na 1h w ciepłe miejsce, u mnie był piekarnik nagrzany do 40st foremka przykryta ściereczką, gdy ciasto dojdzie do brzegu foremki wyjąc, spryskać wodą i posypac ziarnami, włączyć piekarnik i nagrzac do 220st piec 10min, potem 200st-30min. Wyjąć foremke i postukać w dno jeśli słyszysz głuchy dźwięk to chleb gotowy jeśli nie to włożyć go jeszcze na 10min
Rada: gdyby podczas wyrabiania zdarzyło się, że ciasto za suche nie chce się sklejać dolać powoli trochę wody nie za dużo.
Jesli natomiast odwrotnie czyli za luźne to dosypać mąki 🙂
Mikserem
W rondelku podgrzać wodę z drożdżami i cukrem
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mikserem wyrobić tak długo aż bedzie elastyczne i miało kształt kuli miej więcej. Dalej postępowac jak w opisie wyżej.
2014-12-05 20.06.43
2014-12-05 20.24.05
2014-12-05 20.57.10
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s