PIERNIKI CHRUPIĄCE

 Święta, święta tuż…….już wielkimi krokami zbliżają sie święta, czeka nas dużo pracy, wypieków…najlepiej zacząć już dziś 🙂 polecam pierniczki z mąki żytnio-razowej od Młyn Kopytowa…kto zna produkty tej firmy to wie że sa rewelacyjne i co najważniejsze bez polepszaczy, kto nie zna to tak po krótce nadmienię, że firma położona jest w małej, lecz urokliwej miejscowości Kopytowa koło Krosna, na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Zajmują się mieleniem zboża na mąkę oraz wytwarzaniem kaszy i otrąb tradycyjnymi metodami. Ponad pół wieczne doświadczenie sprawia, że jakość ich produktów jest na najwyższym poziomie. źródło 

Znacie cukier trzcinowy? jesli nie to dzieki Skworcu poznacie zapraszam na ich stronę

Cukier trzcinowy to jedna z najpopularniejszych odmian cukrów spożywanych na całym świecie. Ma on wyrazisty aromat i miodowy smak.

2014-12-01 18.11.55

Składniki na ok 140szt

Wykonanie TM
Do naczynia masło, miód, cuker podgrzewać do połączenia się składników 4min/50st/obr2 przestudzić. W misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wsypać do naczynia do masy i dodac jajko wymieszać 30s/3-4, później wyrobić 3min/interwał będzie ciężko ponieważ masa gęstnieje więc jak juz będzie wymieszane wszystko dokładnie można przełożyć na stolnicę i dognieść na blacie rękoma w jednolita kulkę, gdyby było za luźne można dodac mąkę ale stopniowo i nie za duzo! Kawałek ciasta (pozostałą część do lodówki, do schłodzenia) wałkujemy podsypując delikatnie z obu stron mąką i wycinamy wzory. Układam na blaszce, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 12 minut.
2014-12-01 16.20.22 2014-12-01 16.57.09
Wykonanie tradycyjne
Do rondelka wrzucam masło, dodaję miód, cukier, i podgrzewam, aż składniki się połączą.
Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawę do piernika, lekko przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Mieszam, a potem wyrabiam ręką. Ciasto na początku wydaje się troszkę zbyt luźne. Można dodac mąkę ale stopniowo i nie za duzo! Kawałek ciast wałkujemy i wycinamy wzory. Układam na blaszce, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 12 minut.
Smacznego 🙂
2014-12-01 18.12.49
2014-12-05 20.57.35
Moja rada
Przechowywać w pojemniczkach szczelnie zamkniętych ok 3 tyg aby zmiękły, jeśli chcemy przyspieszyc to można włożyć do pojemniczka ćwiartke jabłka ze skórką ale należy pamiętać aby to jabłko wymienić ponieważ zgnije nam :/ lub można na drugi dzień udekorować polewa lukrową i dzięki polewie zmiękną wcześniej 🙂
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s