SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

20131224_114655

Składniki

ciasto

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g twardego masła/margaryny
  • 80 g śmietana 18%
  • 2 zółtka
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa

  • 1 kg twarogu w kostce
  • 120 g płynnego ciepłego masła
  • 500 g mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • aromat pomarańczowy
  • 100 g sparzonych rodzynek
  • skandyzowana skórka pomarańczowa
  • puszka brzoskwiń

TM

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i schłodzone masło pokrojone na kawałki utrzeć 5s/obr4, dodać pozostałe składniki i wyrobic.

Ciasto podzielic na dwie częsci, jedna część większa ponieważ to spód.

Składniki na masę serową wyrobić 3min/obr6 pod koniec dodac bakalie i skórke. Foremke prostokątną wyłożyć papierem dno wyłożyc, częścią ciasta pougniatać do spodu ponakłuwac widelcem, wlać masę serową i wrzucić brzoskwinie pokrojone w kostkę. Pozostalą część ciasta zetrzec na górę na tarce lub posypac jak kruszonka. Piec w piekarniku na złoty kolor 60min temp 200st, sprawdzic patyczkiem jeśli mokre to wydłużyc czas pieczenia. Studzimy w foremce najlepiej przez noc. Polać lukrem

Tradycyjna metoda

ser zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa

Na stolnicy wsypac mąkę na górkę, cukier, proszek zrobić dołek wrzucić masło wyrobić dłońmi do połączenia się skladników, ciasto podzielic na dwie częsci, do lodówki do schlodzenia.

Do sera zmielonego dodać pozostale skladniki na masę serową wymieszać mikserem do połączenia i jednolitej masy, dodać bakalie i skórkę.

Dalej postępowac jak wyżej 🙂

Advertisements

4 uwagi do wpisu “SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s