CZEKOLADOWY TORT SMAKOSZ

Kochani jak widzicie ten kawałek to nasuwa się jedno na język ale słodkie…:) otóż nie, nie jest tak bardzo słodki ten torcik może dlatego że jest masa makowa i krakersy…jest to mój pierwszy pomysł na torcik 😉 cieszę się bardzo bo będę robiła często 🙂

2014-11-29 16.43.04

Składniki biszkopt 22cm

  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao Skworcu
  • szczypta soli
  • krakersy parę sztuk, do przełożenia
  • orzechy laskowe zmielone 3 łyżki Skworcu
  • masa makowa 200 g
  • masa kajmakowa 200g (puszka z biedronki)
  • masa krówkowa o smaku orzechów 400g (puszka z biedronki)
  • dodatkowo dwie łyżki miodu wielokwiatowego
  • orzechy włoskie poszatkowane 100g Skworcu

masa śmietankowa

  • śmietanka 30% 200 g
  • cukier puder dwie łyżki
  • mascarpone 250 g
  • łyżeczka czubata żel fix do śmietanki
  • wody gorącej odrobina i żelatyna spożywcza dwie łyżeczki płaskie

Biszkopt

W misce połączyć sypkie składniki oprócz cukru i wymieszać. Ubić białka z szczyptą soli, na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier i ubijać jeszcze 2min. Dodać żółtka, składniki sypkie i wymieszać do połączenia składników, wylać masę biszkoptową do foremki okrągłej 22cm wyłożonej papierem piec w piekarniku rozgrzanym 170st – 35min. Wyłączyć piekarnik, wyjąć tortownicę i rzucic na ziemię z wysokości 60cm, przestudzic. Biszkopt można zrobić wieczorem dzień wcześniej 🙂

2014-11-29 11.51.03

Przestudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, na pierwszy wyłożyc mase makową obsypać orzechami laskowymi położyć drugi blat i wylać mase kajmakową (przed wylaniem włozyć ja do gorącej wody i wymieszać po chwili zrobi się lejąca konsystencja :))posypać orzechami laskowymi wyłożyc krakersy.

żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie pozostawić do przestudzenia ma byc letne przed wlaniem do masy

2014-11-29 12.03.18 2014-11-29 12.09.54 2014-11-29 12.10.43 2014-11-29 12.20.09

Masa śmietankowa

śmietankę zimną wlać do miski i miksować na obrt.2-3 uważać aby nie przebić, jak juz zacznie gęstnieć i robić sie gęsta wsypać cukier puder i żel fix, miksować obr.2. Dodac mascarpone i miksować jeszcze przez chwilkę, gotową masę wyłożyc na krakersy położyc 3 blat i wyłożyć pozostałą część masy, na górę wylać masę krówkową wcześniej podgrzaną w gorącej wodzie, w miedzy czasie w rondelku podgrzać na małym ogniu, mieszając orzechy i wlać miód mieszając tak minute po czym zdjąć z ognia i wyłożyć na masę. Włożyć do lodówki na 4godziny.

2014-11-29 12.29.58 2014-11-29 12.50.49 2014-11-29 15.40.09 2014-11-29 16.43.40 2014-11-29 16.42.47 2014-11-29 16.43.55 2014-11-29 16.44.14 2014-11-29 16.43.11

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s