PIERNICZKI

Polskie, tradycyjne pierniki charakteryzuje wspaniały smak i aromat korzennych przypraw. Dzięki przyprawie korzennej te pierniki wyszły naprawdę wyjątkowe 🙂 źrodło

20131209_174018 (1)

Składniki

  • 40 g masła
  • 100 g płynnego miodu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 280 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao/można pominąć
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru


Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/37st/obr1

Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika, oraz pozostałe przyprawy wymieszać 6s/obr5

następnie wyrobić 1 min./interwał.

Rozgrzać piekarnik na 150 stopni. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto.

Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.

Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Wykonanie tradycyjne

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, kakao i przyprawa do pierników. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i miód. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, podsypując mąką rozwałkować do grubości 2-3 mm. Wybranymi foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papieże do pieczenia i piec przez około 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
Pierniki można udekorować lukrem albo polewą, choć bez dodatków również smakują pysznie.

2014-12-05 20.57.45

źródło z internetu
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s