BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE

2014-12-24 17.37.59 2 litry wody włoszczyzna:

  • 2 pietruszki korzeń
  • nać pietruszki
  • 1 kg buraków
  • dwie marchewki na pół przekrojone
  • seler połówka
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • 3 liście laurowe
  • cebulę obraną przekrojoną na pół
  • ziarna pieprzu kolorowego 10szt
  • majeranek łyżka
  • jabłko kwaśne przekrojone na pół ze skórką
  • jedna głowka czosnku przekrojona na pół w całosci dodana
  • kilka suszonych grzybków
  • sól łyżeczka

500g zakwasu na barszcz czerwony

Do garnka wlewamy wodę wrzucamy włoszczyznę i pozostałe składniki, gotujemy 30minut po tym czasie kiedy warzywa puszczą swoje smaki dodajemy buraki surowe pokrojone w cienkie plasterki aby uwolniły swój aromat, smak..gotujemy 30-40minut, wyjac warzywa razem z burakami, potem dodamy 500g zakwasu i barszczyk będzie gotowy.

Nie można zagotowac tylko podgrzać, gdyby zdażyło się ze za mało słony można dodać sól, plus cukier do smaku.

Można serwować z pasztecikami, czy do picia w kubeczku dodatek do krokietów…

2014-12-24 10.37.11

2014-12-24 12.20.32
zakwas na barszczyk

zBLOGowani.plwyjąć

Advertisements

2 uwagi do wpisu “BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s