FOREMKOWY NA ZAKWASIE PSZENNY

2014-11-27 08.25.40 2014-11-27 08.26.44

Składniki keksówka 12cm

Thermomix

Wlać wodę do naczynia, wrzucic drożdże i cukier podgrzac 2min/37st/obr3
dodac zakwas, i pozostałe składniki wyrobić 5min/interwał konsystencja ciasta klejąca, rzadkie. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem (papier spryskać oliwą) uformowac łyżką zwilżoną w wodzie i do wyrośniecia na 1h w ciepłe miejsce, u mnie był piekarnik nagrzany do 40st foremka przykryta ściereczką, gdy ciasto dojdzie prawie do brzegu foremki (od brzegów 1cm luzu) wyjąc i włączyć piekarnik nagrzac do 220st piec 10min, potem 200st-30min. Wyjąć foremke i delikatnie zdjąć papier postukać w dno jeśli słyszysz głuchy dźwięk to chleb gotowy jeśli nie to włożyć go jeszcze na 10min
Mikserem
Podgrzać mieszając na małym ogniu wodę, drozdże cukier ostudzić. W misce
wszystkie składniki wymieszać, wlać ostudzoną wodę. Mikserem wyrobić tak długo aż bedzie elastyczne i miało kształt kuli mniej więcej, przełozyć do keksówki wylożonej papierem (papier spryskac oliwą, po to aby potem bez problemu odszedł od chlebka) lub wysmarowanej oliwa i obsypanej otrębami uformować mokrą łyżką. Dalej postępowac jak w opisie wyżej
2014-11-27 08.26.51
przepis po modyfikacji 🙂
Reklamy

2 uwagi do wpisu “FOREMKOWY NA ZAKWASIE PSZENNY

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s