ROGALIKI Z MASA MAKOWA I KAJMAKOWĄ

2014-11-21 16.01.03

Składniki 32szt

  • 550g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 25g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki  ugotowanych ziemniaków (przepuszczone przez praskę)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy

dodatki

  •  1 jajko do posmarowania
  • masa kajmakowa
  • masa makowa
  • cukier puder do posypania rogalików

mąka do opruszenia stolnicy podczas wałkowania

TM

Wsypać 3/4 szklanki cukru zmiksować 10s/9, przełożyć do innego pojemniczka, opłukać i osuszyć naczynie wrzucić masło i podgrzać 2min/50st przelać do naczynia i pozostawić do ostygniecia.

Wlać mleko, drożdże podgrzać 2min30s/37st/3 przelać do rondelka na 15minut pozostawić aby wyrosło

Do miski wsypac 500g mąki, dodać cukier puder wcześniej zmielony, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Kiedy mamy wolne naczynie wsypujemy zawartość miski, wlać mleko z drożdżami. Wbić jajko, dodać ziemniaki  i letnie masło. Wyrobić 3min/interwał aż będzie kula klejąca i świecąca, przełożyć do miski w której była mąka przykryć ściereczką na 1h 30min.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, placki i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę masy i zwinąć ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, odstawić do wyrośnięcia na około 35 minut.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. posypać dodatkami. Piec w 180*C przez około 17 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Metoda tradycyjna mikser 

w letnim mleku rozpuscić drożdże, masło stopić w rondelku

Do miski wsypac 500g mąki, dodać cukier puder wcześniej zmielony, cukier waniliowy i sól, wymieszać, wlać mleko z drożdżami. Wbić jajko, dodać ziemniaki  i letnie masło. Wyrobić mikserem aż będzie kula klejąca i świecąca, pozostawić w misce do wyrośniecia na 1h 30min.

Taka moja rada przy zwijaniu do najkrótszego najlepiej boki skleić a także boki już z uformowanego rogalika, kładąc na blaszkę lekko je ugiąć

2014-11-21 16.01.10 2014-11-21 16.01.16 2014-11-21 16.01.24 2014-11-21 16.01.32

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s