CHLEB PSZENNY

2014-11-14 17.06.59

Składniki na ciasto chlebowe

300 g zimnej wody

Wieczorem przygotować ciasto, pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 godzin.

Drożdże świeże wymieszać w wodzie

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 15 godzin.

Po czasie leżakowania wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną dość mocno mąka i złożyć w kopertę raz, i uformować kule. Tak przygotowane ciasto przełożyć na ręcznik bawełniany obsypany mąka i do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika z naczyniem żaroodpornym do 240st. Jak juz nam sie nagrzeje delikatnie wyjąć naczynie otworzyc i włożyć ciasto przykryć i włożyć na dolnia polkę, piec na kratce w naczyniu przykrytym 30minut potem zdjąć górę i piec 13minut. Studzimy na kratce

2014-11-14 17.07.18 2014-11-14 21.35.41

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s