MAKOWIEC ORZECHOWY

Kochani zrobiła ten makowiec po raz pierwszy i na pewno nie ostatni

spewnością zrobię jeszcze na święta 🙂 

Do ciasta dodałam, MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku.

2014-11-10 17.40.51

Składniki

Polewa czekoladowa

Metoda tradycyjna

Piekarnik rozgrzać do 160st grzanie góra i dół przy pieczeniu.

Mak zemleć podwójnie w maszynce. W misce ubijać jajka z cukrem na (kogel mogel) dodać mleko i ubijać nadal 1min, dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak wcześniej przepuszczony przez maszynkę i ubijać 2min. Dalej postępujemy jak w opisie 🙂

TM

Piekarnik rozgrzać do 160st grzanie góra i dół przy pieczeniu.

W naczyniu miksującym zemleć mak 30s/9, przełożyć do innego naczynia, założyć motylek dodać jajka i cukier, ubijać 30s/4, dodać mleko i ubijać nadal 10s/4

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak i ubijamy 1min/4 (konsystencja ciasta dość rzadka). Przełożyć ciasto do foremki prostokątnej (ja miałam 35×26 prawie dwadrat, zbliżony wymiar nie większy bo ciasto wyjdzie za niskie)piec 40min

2014-11-10 16.07.38 2014-11-10 16.32.39

Polewę uzyłam gotową czekoladową, zagotowałam wodę w rocdlu wyłączyłam palnik włożyłam na 5min opakowanie na stojąco po tym czasie sprawdziłam dotykając ręcznikiem (opakowanie) czy się rozpusciła, gotową polewą polać górę ostudzonego ciasta i posypać kokosem

2014-11-10 17.40.42 2014-11-10 17.44.32 2014-11-10 17.45.22 2014-11-10 17.45.13

Advertisements

2 uwagi do wpisu “MAKOWIEC ORZECHOWY

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s