BUŁKI ORKISZOWO PSZENNE

Przepis na te bułeczki już znacie 🙂

postanowiłam go zmodyfikować

2014-11-10 19.26.39

2014-11-10 19.25.02

Składniki

450g wody

można dodać oliwę z oliwek 15g

Do naczynia wlać wodę dodać jogurt, drożdże wymieszać podgrzewając 3min/37st/3

Dodać pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał, odczekać do wyrośnięcia i ponownie wyrobić przez 1min.

Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie obsypaną mąką i wyrobić podsypując,uformować wałek ciąc kawałki formować bułki i na blaszkę wyłożoną papierem,na czas nagrzewania piekarnika do wyrośnięcia,nagrzać do 200st góra i dół, piec 17min

Wykonanie mikserem
W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski dodac pozostałe składniki wyrobić mikserem do polaczenia skladników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna)
poczekać 30min aż podrosnie pod przykryciem i ponownie wyrobić,wyłozyć ciasto na stolnicę obficie obsypana mąką i wyrobic podsypując,podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek,kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące opruszony,wylożyć na blaszkę do wyrośniecia w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 210st i piec na drugim od dołu przez 15min potem zmniejszyć na 190 i piec 10min

2014-11-10 18.30.02 2014-11-10 18.30.22 2014-11-10 19.24.42

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s