CHLEBEK Z CZARNUSZKĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

 U mnie dziś zapach piekarni 🙂 a u was..

Do wypieku pieczywa i nie tylko używam mąki od Młyn Kopytowa 

świetny kontakt z właścicielem firmy, produkty na bardzo wysokim poziomie, cena bardzo niska!!

same plusy, zachęcam do zakupu

2014-10-30 13.26.27

Składniki na ciasto – chlebek z czarnuszką

Składniki na ciasto – chlebek z czosnkiem niedźwiedzim

Wieczorem przygotować ciasto, odstawić w obu miskach przykryte folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-15 godzin.

 

Drożdże świeże wymieszać w wodzie

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-15 godzin. Po upływie tego czasu, ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę. Ciasto przełożyć  na ściereczkę obsypaną mąką do wyrośnięcia na 30min) przykryć luźno ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240st grzanie góra i dół (z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym razem z pokrywką)

Nagrzane naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto (musi być obsypane w mące, aby nie przywarło) przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min następnie zdjać pokrywę i jeszcze 15min aby się zarumienił

2014-10-30 13.26.34
chlebek z cozsnkiem
2014-10-30 14.45.05
z czosnkiem , z przekroju
2014-10-30 13.26.44
chlebek z czarnuszką
2014-10-30 14.30.43
z przekroju
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s