CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

2014-10-27 14.45.11

Składniki
  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 160 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 40g ziarenek 
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 330 ml letniej wody

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas, ziarenka oraz sól. Wlewamy powoli wodę i mieszamy składniki, jedynie do ich połączenia.

Formę keksówkę (22cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Przekładamy do foremki ciasto, zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę i stawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb obsypujemy ziarnami. Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

2014-10-27 14.44.08

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s