BUŁKI PSZENNE

2014-10-25 20.46.07

Składniki
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 15g świeżych drożdży
  • 250g mleka
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do miski.

Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru.

WP_20150123_11_18_15_Pro

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.

Do mąki dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką).

Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.

WP_20150123_005

Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

2014-10-25 20.45.49 2014-10-25 20.45.58

Inspiracja

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s