BUŁKA-BATON NA ZAKWASIE

 

2014-10-26 11.17.01

Składniki

W naczyniu podgrzewamy mleko i wodę 2min/37st/2

W rondelku topimy masło lekko podgrzewając i studzimy.

Do naczynia do mleka wsypujemy mąkę, aktywny zakwas pszenny oraz sól. Wlewamy powoli masło i wyrabiamy 5min/interwał

 lub mikserem przez 5 minut. Przekładamy do miski i zostawić  przykryte w ciepłym miejscu na 1h.

Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną lekko mąką, składamy w kopertę i wkładamy ponownie do misy, przykrywamy na 1,5 h.

Po tym czasie formujemy podłużną bułkę i umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boku umieszczamy papier aby ciasto nie przykleiło się do położonych obok keksówek( po to keksówki aby przy wyrastaniu ciasto nie rozpłynęło się) przykrywamy ją z góry. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy  naczynie żaroodporne z wodą.

Wierzch bułki nacinamy  po skosie czubkiem ostrego noża. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż bułka będzie rumiana.

2014-10-26 11.20.29
pyszna bułka z masełkiem ziołowym

2014-10-25 21.22.13 2014-10-25 21.22.20 2014-10-26 11.17.41

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s