BUŁKA – FRANCUZ

 

2014-10-22 14.18.09

Składniki

Do naczynia wlać mleko i podgrzać 2min30s/37st/2

W rondelku stopić masło, przestudzić. Do mleka dodac mąkę, aktywny zakwas pszenny i sól. Powoli wlewamy mleko i masło wyrabiamy 5min/interwał przełożyć do miski i przykryć odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.

Po godzinie ciasto składamy w kopertę na obsypanym mąką blacie  i wkładamy ponownie do misy, przykrywamy na 1,5 godz.

Po tym czasie formujemy podłużną bułkę i umieszczamy ją na blasze wyłożonej papierem. Z boku rulony ze ściereczek i przykrywamy ją z góry. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godz.

Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.

Wierzch bułki nacinamy ją po skosie czubkiem ostrego noża. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż bułka będzie rumiana.

2014-10-22 14.15.16 2014-10-22 14.15.41 2014-10-22 14.17.58

Inspiracja 

Advertisements

4 uwagi do wpisu “BUŁKA – FRANCUZ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s