CHLEB PSZENNY

2014-10-16 12.43.18

Składniki na ciasto chlebowe

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 400 g mąki chlebowej 750

  • 10 g soli

  • 10 g cukru

  • 40 g świeżych drożdży

  • 600 g zimnej wody

Wieczorem przygotować ciasto:

Do miski mąki, sól, cukier, drożdze wodę wymieszac w jednolitą gęstą masę, konsystencja klejąco-gesta. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 godzin.

Ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć w kopertę raz i taki prostokąt przełożyć na papier i do koszyka prostokątnego do wyrośniecia (papier przeznaczony do wysokiej temp 250st) znajdziesz ten papier u mnie na blogu we wpisie chleb z naczynia.. jeśli nie masz takiego to przełożyc chleb obsypany na ręcznik bawełniany na 30min, w tym czasie włożyć naczynie razem z pokrywką do piekarnika rozgrzać do 240st, potem wyjąć ostrożnie przełożyć chlebek lub razem z papierem przełożyc do naczynia i włożyć do piekarnik apiec przykryty 30min potem zdjąć pokrywę i 15min. Wyjąć i przestudzic na kratce.

2014-10-16 11.31.25 2014-10-16 12.34.59 2014-10-16 12.42.17 2014-10-16 16.16.01 2014-10-16 16.16.14

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s