CHLEBEK NA ZAKWASIE ŻYTNIM Z CEBULKĄ KARMELIZOWANĄ

 

I kolejna porcja wypieku na zakwasie, jak ja to kocham 🙂

a tak wogóle nie tylko to…jakbym mogła to bym cały dzień w kuchni sprędziła 😛

2014-10-12 08.40.33

Składniki

 Do naczynia wsypać mąki, dodać zakwas, czosnek i sól, cebulka karmelizowana i wyrabiać 5min/interwał, aż uzyskamy elastyczną kulę

Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat obsypany mąka, ponieważ będzie się kleiło ciasto złożyć w kopertę dwa razy uformować wałek o dł.30cm i włożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami, do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce owinięte folią spożywczą na 3 godziny, potem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200st i piec 40min

potem przestudzić i wyjąc z keksówki

 Wykonanie mikserem: wszystko robimy tak samo tyle że wyrabiamy mikserem składniki i pozostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia 🙂

2014-10-11 21.02.58

2014-10-11 16.19.54

2014-10-12 08.34.09

2014-10-12 08.39.10 2014-10-12 08.39.16

inspiracja

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “CHLEBEK NA ZAKWASIE ŻYTNIM Z CEBULKĄ KARMELIZOWANĄ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s