PTYSIE

 

2014-10-09 19.35.34

Składniki

250g wody

krem

  • 300g mleka gostyńskiego 3,2%/zwykłe 3,2%
  • jajko
  • 16g cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 80g mąki typ 500

mleko gostyńskie gostynskie32.jpg

piekarnik rozgrzać do 200st
(ja zmniejszyłam na 180-190 ponieważ mój troszkę przypieka z góry)

piec 20min na drugiej szynie z  dołu.

Do naczynia wlać wodę, sól, masło gotować 3min/100st/1.
Dodać mąkę wymieszać 1min/3 przestudzić dodać jajka wymieszać 1min/3
mase przełożyć do szprycy bez koncówki wyciskać małe porcje splaszczając lekko

krem: do naczynia włożyć wszystkie składniki wymieszać 10s/6

założyć motylek gotować 15min/90st/2, napełnić szprycę i nadziać ptysie lub przeciąć je i wysmarować środek
można uformować kształt eklerka

2014-10-09 18.52.23 2014-10-09 19.35.18

Bez Tm

W rondelku zagotować wodę, sól i masło do rozpuszczenia 3min, odstawić dodac mąkę i mikserem wymieszać 1min, przestudzić, dodać jajka wymieszać mikserem do połączenia składników ciasto będzie klejące rzadkie półpłynne, masę przełożyc do rękawa i wyciskać na blaszkę spłaszczając delikatnie. Krem  może byc budyniowy czyli proszek wymieszac z mlekiem i na małym gazie mieszając do zgęstnienia

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s