PASTA Z SOCZEWICY

 

Dziś postanowiłam zrobić smarowidło na chlebuś 🙂 wyszło bardzo smaczne polecam

w smaku bardzo delikatna można zrobić bardziej pikantną 🙂 można modyfikować pod swoje walory smakowe 🙂

Otrzymałam od firmy Skworcu produkty do testów i dziś wypróbowałam soczewicę w opakowaniu jest 500g nie zużyłam całej ponieważ zostawiłam 100g do ryżu, polecam bardzo dobra w smaku 🙂

Jak wiemy Soczewica jest bogatym źródłem cennego kwasu foliowego, wapnia i żelaza.

Ziarna soczewicy nie wymagają namaczania przed gotowaniem.

2014-10-04 18.22.26

Składniki na 5 słoiczków

  • 400 g Soczewica 
  • 10 g Curry
  • mała łyżeczka majeranku, bazylii suszonej
  • 1 mała cebula
  • 1 duża pieczarka
  • czosnek dwie główki
  • koper świeży 1 łyżka
  • pieprz zielony do smaku
  • sól 1 łyżeczka
  • siemię lniane 25g
  • olej z pestek słonecznika Zielony Nurt 20g (dodatkowo po łyżce na pastę w słoiku )
  • olej opcjonalnie do podsmażenia
  • płatki błyskawiczne 65g
  • papryka czerwona połowa

woda 1l

Do naczynia nalać wodę, wrzucic soczewicę i sól gotować 15min/100st/2 potem 10min/90st/2 z koszyczkiem na pokrywie.

W między czasie podsmażyć 5min mieszając, cebulkę poszatkowaną z pieczarką pokrojoną w plastry a także pokrojony czosnek

Po czasie jak ugotuje się soczewica, dodać pozostałe składniki i zmiksować razem 30s/6

Przełożyć do wyparzonych słoiczków i polać łyżką oleju słonecznikowego, zakręcić wieczko i odwrócić do góry dnem

po przestudzeniu do lodówki 🙂

Wykonanie tradycyjne: Soczewicę zalać wodą do zakrycia, wsypac sól i gotować pod przykryciem ok 30min na średnim ogniu. Odcedzić

Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę z pieczarką i czosnkiem poszatkowanym, dodać do soczewicy zmiksować na jednolitą masę z pozostałymi składnikami, przekładamy do wyparzonych słoików  polewamy jedną łyżką oleju i zakręcamy, pasteryzujemy 20min, po przestudzeniu do lodówki, smacznego 🙂

2014-10-04 17.23.41

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s