CIASTO PUSZYSTE ZE ŚLIWKAMI

Bardzo mnie dzisiaj zaskoczyliście moi drodzy 🙂

Dziś fanpage pobił rekord publiczność przebiła 1000like ❤ bardzo wam dziękuję, wszystkim którzy aktywnie uczestniczą i śledzą moją tablicę :* serwuję dla was puszyste ciasto, które rewelacyjne jest zaraz po przestudzeniu, śliwka rozpływa się w ustach… między zębami chrupie biały mak firmy Skworcu, polecam wam bardzo produkty 🙂 z nutą pomarańczy, a to dzięki dodanej skórce kandyzowanej 

images (2)

2014-10-03 19.03.00

Składniki

  • 4 jajka
  • 210g cukru kryształ (1 szklanka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 30g oleju (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki u mnie 4szt duże (można dodać inne owoce tylko świeże )
  • dwie łyżki mak biały
  • dwie łyżeczki skórki kandyzowanej w syropie

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę dodać pozostałe składniki wymieszać do połączenia i wylać do tortownicy wyłożonej papierem o śr.22cm, rozgrzać piekarnik do 180st góra i dół i włozyć ciasto na drugą szynę od dołu czas 40min 15min przed końcem przykryć ciasto z góry folią aluminiową aby nie spiekło się i piec po upływie czasu przedłużyć jeszcze 10min (w sumie ok 50min piec) wyłączyć i pozostawić ciasto przez 10min, wyjąć i ostudzić posypać cukrem pudrem.

Ciasto sprawdzamy zawsze patyczkiem czy nie jest surowe w środku

Jeśli chcesz w thermomixie zrobić to należy w pierwszej kolejności zmiksować cukier na cukier puder 6s/9 założyć motylek, potem dodać jajka i ucierać 5min/37st/4 po tym czasie zdjąć motylek dodać pozostałe składniki kopystką lekko zamieszać i przykryć pokrywą i ustawić 30s/obr3, przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczenie postępujemy jak wyżej

2014-10-03 18.56.04

2014-10-03 18.56.13

2014-10-03 18.58.10

2014-10-03 19.02.08

2014-10-03 19.03.27

2014-10-03 19.03.21

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s