CHLEB Z NACZYNIA

 

20141002_125959

Składniki na ciasto chlebowe

  • 250 g mąki pszennej typ 450

  • 200 g mąki pszennej typ 650

  • 5 g soli

  • 5 g cukru

  • 20 g świeżych drożdży

  • 300 g zimnej wody

Wieczorem przygotować ciasto, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-15 godzin.

Drożdże świeże wymieszać w wodzie

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą. Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-15 godzin.

20141001_200024
po wymieszaniu
2014-09-29 19.21.53
konsystencja ciasta

20141001_200035

20141001_200044

20141001_215818
po wyrośnięciu wieczorem

Po tym czasie (czyli np na drugi dzień godz.11) ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat

złożyć jak kopertę i uformować w kulę

20141002_113608
przed wyłożeniem na blat, następnego dnia

2014-09-30 10.03.08

Ciasto przełożyć  na ściereczkę obsypaną mąką do wyrośnięcia na 30min)

przykryć luźno ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240st grzanie góra i dół (z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym razem z pokrywką)

Nagrzane naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto (musi być obsypane w mące, aby nie przywarło) przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min następnie zdjać pokrywę i jeszcze 15min aby się zarumienił

20141002_125132 20141002_125947 20141002_130005 20141002_160934 20141002_161036

Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Reklamy

4 uwagi do wpisu “CHLEB Z NACZYNIA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s