GOŁĄBKI INACZEJ

Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień musiałam przygotowac już obiadek na niedzielę 🙂 bo planujemy wypad rano z domku i wrócimy już na obiadek, zapraszam na pyszne gołąbki 🙂

2014-09-28 15.37.11

Czas całkowity 1godz

dla 4 osób

  • 250g mięsa mielonego z łopatki
  • kawałek marchewki obranej pokrojonej na kawałki
  • kapusty białej 100g
  • przyprawa uniwersalna 10g
  • przyprawa do wieprzowiny Skworcu
  • maggi opcjonalnie
  • pieprz zielony świeżo zmielony
  • bułka tarta 50g
  • kasza manna 20g
  • cebula 2szt małe obrane poszatkowane

sos pomidorowo-żurawinowy

500g wody

  • kostka rosołowa/bulion warzywny
  • koncentrat 5 łyżeczek
  • przyprawa uniwersalna
  • bazylia suszona
  • żurawina do mięsa Develey 2 łyżki

Thermomix

Do miski włożyć mięso mielone, dodać cebulę, do naczynia włożyć marchew i kapustę rozdrobnić 6s/5

dodać mięso z miski dodać przyprawy i wyrobić 1,30min/interwał, podczas wyrabiania sprawdzać konsystencję jeśli się farsz nie skleja to można dodac bułki tartej, przełożyć do miski i formować jak mielone ale owalne i lekko spłaszczać

smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron

Serwować z ulubioną surówką, ja podałam z buraczkami na ciepło

Tradycyjnie

Mięso opłukać pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, dodać cebulę i potartą marchew, przyprawy i wymieszać, wyrobić do połaczenia składników

Sos: zagotować wodę dodac bulion do rozpuszczenia dodac koncentrat przyprawy i zagotować

zalać mięso na patelni i dusić 30min obracając od czasu do czasu gołąbki

2014-09-27 13.18.16

2014-09-28 15.24.46 2014-09-28 15.37.03 2014-09-28 15.37.44

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s