FRANCUSKA BAGIETKA Z CZOSNKIEM

2014-09-29 15.49.56

3 szt

  • 330g wody
  • 10g drożdży świeżych /5g suchych
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • czosnek niedźwiedzi dwie łyżki
  • 2 łyżeczki soli ziołowej

Do naczynia wlać wodę, dodać drożdze świeże skruszone podgrzać 2min/37st/2

dodać mąkę, sól (ewentualnie drożdże suche) czosnek i wyrobić 2min/interwał pozostawić w naczyniu na 1 godz 30min do wyrośnięcia, po tym czasie wyrobić 30s/interwal, pozostawić na 30min w naczyniu

Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, uformować kule, przykryć do wyrośnięcia na 20minut

2014-09-29 14.09.40

Delikatnie spłaszczyć każdą kulę robiąc prostokąt

2014-09-29 14.15.28

Zwinąć dłuższy bok do srodka i to samo z drugim

2014-09-29 14.15.38

2014-09-29 14.15.51

uformować wałki, kształt bagietek, ułożyć na blaszce przeznaczonej do bagietek lub po prostu na blaszce wyłożonej papierem i każdą bagietkę oddzielic najlepiej papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na 30min przykryc ściereczką, przed pieczeniem ponacinać ukośnie

(ja dałam folię aluminiową i troszeczkę się przykleiło)

Rozgrzać piekarnik do 250st grzanie dółna blaszkę dużą położyć 10kostek lodu i wsunąć ją na sam dół

na drugą szynę od dołu wsunąć blaszkę z bagietkami.

Piec w 250st 30min po 15minutach zmniejszyć temp do 230 i można włączyć góra i dół grzanie ale kontrolując żeby nie spiekły się za bardzo

2014-09-29 14.17.32

2014-09-29 14.17.41

2014-09-29 15.00.23

2014-09-29 15.43.35

Wykonanie bez Thermomix

Do rondelka nalać wodę, dodac drożdze podgrzać do rozpuszczenia na małym ogniu mieszając, do miski dodać mąkę, sól drożdże z wodą wyrobić mikserem do połaczenia składników na jednolite ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na ponad 1godzinę, potem ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Dalej postępować jak w opisie wyżej

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s