CHLEBEK BEZ WYRABIANIA

Najprostszy przepis na jasny chleb pszenny, który nie wymaga zagniatania. Wzór i Proces stworzony przez Jima Lahey, właściciel Sullivan St Bakery. Chleb jest rewelacyjny, ta skórka, ten miąższ, ten zapach….co tu więcej pisać 🙂 niesamowicie chrupiący. Jedynym minusem jest to, że trzeba piec go w garnku żeliwnym ale poradziłam sobie z tym, wykorzystałam moje naczynie żaroodporne 🙂

2014-09-30 14.48.34

Składniki na ciasto chlebowe

  • 450 g mąka pszenna bułkowa typ 650 Młyn Kopytowa

  • 5 g soli

  • 5 g cukru

  • 20 g świeżych drożdży / 1 łyżeczka suchych drożdży

  • 300 g zimnej wody

Taki papier użyłam do wypieku

2014-09-30 09.55.13

2014-09-30 09.55.30

Wieczorem przygotować ciasto, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-15 godzin.

Drożdże świeże wymieszać w wodzie /drożdże suche dodać do mąki

Mąkę wymieszać z solą i cukrem.

Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia.

Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą.

Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej

na ok. 12-15 godzin.

Po tym czasie (czyli np na drugi dzień godz.11) ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat

2014-09-30 09.57.50

złożyć jak kopertę i uformować w kulę

2014-09-30 10.03.08

Ciasto przełożyć na papier lub ściereczkę obsypaną mąką do wyrośnięcia na 30min

2014-09-30 10.05.28

2014-09-30 10.05.39

przykryć luźno ściereczką i pozostawić.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.240st grzanie góra i dół

(z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym razem z pokrywką)

2014-09-30 10.12.47

Nagrzane naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto z papierem lub bez papieru ale musi być obsypane w mące, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min, następnie zdjać pokrywę i jeszcze 15min aby się zarumienił

Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

2014-09-30 10.31.24 2014-09-30 10.40.54 2014-09-30 11.51.06 2014-09-30 11.51.20 2014-09-30 11.51.36 2014-09-30 11.51.55 2014-09-30 12.47.29 2014-09-30 12.48.48

Inspiracja po modyfikacji

Reklamy

16 uwag do wpisu “CHLEBEK BEZ WYRABIANIA

  1. Witam ponownie, chlebek zrobiony!. ps. w przepisie jest mały błąd bo dwa razy napisane jest o drugim wyrastaniu. Mężowi i synkowi chlebek smakował, ja pozostanę wierna chlebkom śmieciowym 😉 czyli pełnoziarnistym 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    Polubienie

    1. Witaj nie, to przykrycie ściereczką dotyczy jednego wyrastania, gdyby byla mowa o drugim wyrastaniu to bym napisała ponownie do wyrośnięcia, pisałam ci poniżej jak należy postępować, do chlebka można ziarenka dodać 😉

      Polubienie

  2. Witam,
    mam pytanko, dość ważne dla mnie, zamierzam piec ten chleb i kupiłam sobie naczynie żaroodporne o pojemności 2,7 litra, pytanie czy ten chleb się tu zmieści? jest o podstawie okręgu i jest wysokie na około 10 cm (licząc z pokrywką). dziękuję

    Polubienie

      1. jeszcze pytanie, ciasto przełożyć do naczynia zostawić na 30 min, a później przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 min wyrastanie, czy to wyrastanie 30 min jest jedno. i temp. pokojowa to jaka – 20 st. bo u mnie 18 a w nocy 16-17. więc rozumiem że pierwsze wyrastanie będzie trwało 15 godzin lub dłużej, po czym poznać że to już?

        Polubienie

    1. Witaj na moim blogu 😉 szybka jesteś Kasiu 😉 super gdyby doszło ci do foli nic nie szkodzi :)zostaw jutro rob po 15 godzinach nie przejmuj się ze ciasto bardzo rzadkie i klejące to normalne i nie składaj w kopertę za dlugo raz tylko…jak cos to pisz, pozdrawiam

      Polubienie

      1. piszę hihih ,chlebek cudny,przepyszny,powiem tak, najlepszy jaki piekłam i nie kadzę….. 🙂 jestem szczera do bólu 🙂 🙂
        pozdrawiam.

        Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s