BUŁKA/BATON

 

Pyszny baton pasuje do wszystkiego…mięciutka skórka i puszysty środek 🙂 zachęcam do zrobienia kochani

2014-09-29 18.45.21

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 160 ml mleka
  • 200 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 g oleju

W naczyniu podgrzac mleko, drozdze, cukier 2,30min/37st/2 (lub w rondelku na piecu) pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut

2014-09-29 15.19.06
wyrośnięte drożdże, po 10minutach

Do miski mąkę, dodać sól, olej, wyrośnięte drożdże oraz wodę i wymieszać ciasto. Konsystencja gęsta dość cięzko sie wyrabia łyżką, nie klei się do rąk. Pod koniec wyrabiania można ciasto zagnieść na blacie, delikatnie podsypując mąką(nie za dużo)

Ciasto po wyrobieniu przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i jeśli chcemy upiec batony jutro rano to należy schować przykryte do lodówki, natomiast jeśli pieczemy je od razu  pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na  ponad 1 godzinkę)

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski, lekko zagnieść i podzielić na dwie części.

2014-09-29 16.15.27
po wyrośnięciu po godzinie
2014-09-29 15.30.04
wyrobione na stolnicy

 

Uformować dwie podłużne bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oddizelając je najlepiej papierem złożonym na pół Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 30 minut )

2014-09-29 16.23.11
przed wyrośnięciem
2014-09-29 16.45.54
przed włożeniem do piekarnika

2014-09-29 18.45.28

Wyrośnięte bułki delikatnie spryskać wodą, naciąć ukośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C.

Piec ok. 20-30 minut, aż będą zarumienione.

Inspiracja

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s