ROGALIKI Z DŻEMEM

 

2014-09-26 11.57.11

Składniki

  • 250g mąki pszennej typ 500
  • 130 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 20g cukru
  • 1 łyżeczka cukru marcepanowego
  • 25g drożdży świeżych / 1 op. drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

nadzienie

Do naczynia  wlej mleko i dodaj cukier i drożdże podgrzac 2,3omin/37st/2. Wsyp mąkę, żółtko, olej i cukier waniliowy.

Wyrobić 2min/interwał a następnie zagnieć ciasto na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj je na duży, okrągły placek. Okrąg podziel na 12 równych części, posmarować dzemem posypać cukrem cynamonowym i zwinąć formując rogaliki.

2014-09-26 10.47.51 2014-09-26 10.52.06

Rogale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem cynamonowym.

2014-09-26 11.02.20

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

2014-09-26 11.40.45 2014-09-26 11.40.58 2014-09-26 11.59.15 2014-09-26 11.41.13

Reklamy

2 uwagi do wpisu “ROGALIKI Z DŻEMEM

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s