POTRAWA GARAM MASALA

Potrawa nabrała orientalnego smaku dzięki przyprawie Garam Masala firmy Skworcu, kochani po raz kolejny zachęcam do zakupu przypraw tej firmy 🙂 rewelacyjny kontakt ze sprzedającym, to bardzo duży plus..paczka po otwarciu pięknie pachnie przyprawami, jeśli lubisz smaki indyjskie, niemieckie, polskie, egzotyczne…zapraszam zajrzyj tu 

A teraz troszkę o ryżu czerwonym który też dodałam źródło

RYŻ CZERWONY jest powszechnie znany w kuchni tajlandzkiej i filipińskiej. Jest to odmiana ryżu średnioziarnistego o ziarnach z zabarwionymi na czerwono łuskami. Swoim smakiem przypomina orzechowe nuty ryżu brązowego, jest jednak nieco słodszy, jest bardzo bogaty w witaminy A, B, D, E i  minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ta odmiana ryżu jest również znacznie bogatsza w błonnik pokarmowy niż ryż biały. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na serce i krążenie, poprawia koloryt skóry, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie zatruć i kaszlu. Regularne spożywanie ryżu czerwonego wspomaga mechanizmy odpornościowe organizmu.

2014-09-24 15.14.10

Sos przygotowałam również z pomidorów w puszce firmy Develey, polecam również produkty tej firmy pomidorki już gotowe pokrojone w drobną kosteczkę nie wymagają rozdrabniania

dla 3 osób

czas całkowity 1h 15min

Składniki

woda 1l do gotowania ryżu

  • ryż długo ziarnisty biały 250g
  • ryż czerwony długoziarnisty 50g
  • łopatka 500g
  • 20g przyprawy uniwersalnej
  • Kardamon łyżeczka

sos

Wykonanie Thermomix

Do naczynia włożyć pomidory, śmietanę, cukier, masło zmiksować 4s/5
gotujemy 15min/100st/2 z koszyczkiem na pokrywie

wsypać przyprawę garam masala i sól 3min/varoma/1 cały czas z koszyczkiem na pokrywie
po tym czasie dodac mięso pokrojone w kostkę przyprawione wcześniej przyprawą uniwersalną i kardamonem(wymieszane) do naczynia gotujemy 30min/100st/wsteczne/soft z miarką uchyloną, przelać do rondelka i przykryć aby nie ostygło.

Do naczynia nalać wody włożyć koszyczek odmierzyć ryż i gotować 25-30min/100st/2.

Serwować z ulubionymi surówkami, smacznego 🙂

Wykonanie tradycyjne

pomidory, śmietanę, cukier i masło zmiksować blenderem przelać do rondelka

gotować pod przykryciem 15min mieszając od czasu do czasu

wsypać przyprawę i sól i dusić 3min, po tym czasie wrzucić mieso przyprawione i gotować razem 30-40min mieszając aby nie przywarło. Ugotować ryż osobno.

2014-09-24 13.37.03 2014-09-24 14.06.52 2014-09-24 14.34.37

2014-09-24 15.14.21

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s