CHLEB GRAHAM Z ZIARENKAMI NA ZAKWASIE

 

Do wykonania tego chlebka użyłam mąki jak zwykle Młyn- Kopytowa, uwielbiam prace na ich mące, rewelacyjne wypieki wychodzą, zdrowe.

Od kiedy mam możliwość testowania to w mojej kuchni już nie ma innej mąki, prawdziwa mąka bez ulepszaczy…

więcej możecie poczytać tutaj

2014-09-21 08.24.42

Składniki

zaczyn

zaczyn po wymieszaniu będzie bardzo gęsty, nie dolewać wody!!!

ciasto właściwe:

cały zaczyn

415g wody

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte

w temperaturze pokojowej na 12  godzin.

Zaczyn,  wodę i olej wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki, sól i ziarna.

Ciasto wymieszać łyżką. Powinno być gęste i kleiste (jak na zdjęciu poniżej).

2014-09-20 11.55.02

Następnie ciasto przełożyć do dwóch form o wymiarach 30cm , wyłożonych papierem do pieczenia. Formy szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 5 godzin (lub do czasu, gdy ciasto wypełni formę mniej więcej do 2/3 wysokości formy). Czas wyrastania zależy od temperatury, w której chleb będzie wyrastał.

Dlatego mi wyrastał w piekarniku lekko nagrzanym do 40st i tej temp pilnowałam

2014-09-20 11.59.57

Chlebki piec w 230st -10min następnie 200st-50min

Gdyby się tak zdarzyło że po wyjęciu nie da sie zdjąć papieru schodzi z ciastem, to włozyć jeszcze do piekarnika

musi być pusty dźwięk od spodu jak postukamy

2014-09-21 08.24.32 2014-09-21 08.24.21

Przepis po modyfikacji

 

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s