CHLEB EKSPRESOWY

Zapraszam kochani po przepis na wyjątkowo szybki chlebek na śniadanko nie wymaga wyrabiania, można przechować przez noc w lodówce i piec z rana…do chlebka wykorzystałam przepyszne mąki od firmy Młyn-Kopytowa jeśli jeszcz enie spróbowaliście to zapraszam naprawdę nie pożałujecie, mąki znajdziecie tutaj a także ekologiczne produkty z certyfikatem wysokiej jakości tutaj 🙂

2014-09-19 08.19.47

Składniki

woda 350g

W rondelku na słabym ogniu wymieszać wodę, drożdże, cukier, przelać do miski i dodac pozostałe składniki wymieszać łyżką drewnianą do połączenia. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będziemy piec tego samego dnia to należy przełożyć do foremki 30cm wyłożonej papierem i wyrównać delikatnie, nagrzać piekarnik do 40st i przy wyłączonym, włożyć foremkę na 30min przykrytą ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia, jeśli dojdzie już do momentu że z góry będzie 1cm można włączyć piekarnik i ustawić temp na 190st pozostawiając chleb w piekarniku 🙂 od momentu nagrzania do 190st piec ok 40min.

Jeśli natomiast będziemy dopiero piec jutro to przygotować ciasto wieczorem i miskę przykryć wieczkiem nie do końca, włożyć do lodówki, rano wyjąć, zamieszać i przełożyć do blaszki postępować jak wyżej…Jeśli chodzi o dodatki można dodac wg uznania 🙂

2014-09-18 21.38.42
przed wyrośnięciem
2014-09-18 22.03.49
po 30minutach wyrośnięty

2014-09-19 08.19.32

Advertisements

2 uwagi do wpisu “CHLEB EKSPRESOWY

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s