PIECZYWO TOSTOWE

Do wypieku tego chlebka użyłam mąki Młyn-Kopytowa 

Kochani koniecznie musicie wypróbować ich produkty, rewelacja chlebuś wyszedł bardzo jasny jak widać na foto skórka chrupiąca…

2014-09-15 17.03.19

Składniki

  • 540 g mąki pszennej typ 500
  • 320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Do naczynia wlać wodę i dodać drożdże podgrzać 2mni/37st/3

dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min30s/interwał, przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić do wyrośnięcia na 60min przykryc bawełnianą ściereczką, po tym czasie wyjąć ciasto uformować wałek na 30cm i włożyć do keksówki wyłożonej papierem, ponownie do wyrośnięcia 40min  wtym czasie rozgrzac piekarnik do 190st góra i dół, piec 35min, potem wyjąć z papierem(ja zdjęłam papier i sam bochenek włozyłam spryskałam go z góry wodą  i piec jeszcze przez 10min, gotowy chlebek poznamy jeśli stukając od spodu usłyszymy głuchy dźwięk 😉

2014-09-15 14.44.37
przed wyrośnięciem
2014-09-15 15.25.33
po 40minutach wyrośnięte

2014-09-15 15.25.39

2014-09-16 10.44.18

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s