CHAŁKA, BUŁKI

Kochani oto moja propozycja uformowanych bułeczek i chałki 🙂

ale miałam ubaw podczas oglądania filmiku, zapraszam was również do zabawy :)

Wypiek drożdżowy

2014-09-15 14.22.56

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100g masła pokrojonego na kawałki
  • 50g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40g drożdzy świezych
  • 150g mleka
  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • białko do posmarowania chałki
  • dodatki: kruszonka, mak

Do naczynia włozyć mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło jajko i żółtka podgrzać 4min/37st/2.

Dodac kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobic 3min/interwał ciasto ma byc lśniące i jednolicie klejące 🙂
Przełożyc do miski na ok 40min do wyrośnięcia, po tym czasie możemy tworzyć…stworzone bułeczki przełożyc na blaszkę wyłożoną papierem i do wyrośnięcia na 20min.

Piec w 180st – 20min na dolnej szynie.

2014-09-15 12.11.03

2014-09-15 13.04.32 2014-09-15 13.22.57 2014-09-15 13.22.41 2014-09-15 13.22.16 2014-09-15 13.22.01 2014-09-15 13.21.55 2014-09-15 14.21.58

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s