CHLEB ŻYTNI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Do przygotowania chlebka potrzebujemy zaczyn który wykonać trzeba wieczorem, dzień poprzedzający pieczenie

1 łyżka duża zakwasu żytniego aktywnego

150g mąki żytniej typ 720

150g wody letniej

wszystko razem wymieszać, odstawić na 12h

2014-09-12 20.00.02

2014-09-13 09.37.27
Po 12godzinach, rano

Ciasto właściwe: wykorzystałam mąkę ekologiczną od firmy Młyn Kopytowa

Składniki

cały zaczyn z wieczora

400g wody letniej

Mąki, sól i wodę, zaczyn wymieszac wszystko łyżką, na koniec dodać pomidory suszone. Wymieszac na jednolite ciasto,konsystencja ciasta luźna da się mieszać łyżką, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem 30cm, odstawic do wyrośnięcia ok 3-5godzin aż wyrośnie .

2014-09-13 09.44.29 2014-09-13 14.33.34

2014-09-13 18.46.43
wyrośnięty po 3 godzinach

Piec  240st 10min, potem zmniejszyć 200st ok 60min.

2014-09-13 20.02.20

2014-09-14 10.33.42

2014-09-14 10.35.21

2014-09-14 10.35.34

2014-09-14 10.38.02 2014-09-14 10.38.21

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s