CHLEB ORKISZOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Kolejny wypiek na zakwasie żytnim, tym razem chlebek orkiszowy na zakwasie orkiszowym…i tu pytanie jak zrobiłam zakwas orkiszowy..zajrzyjcie tutaj klik wystarczy wieczorem zacząć i rano w dzień pieczenia, warunek jest jeden musi być zakwas żytni musi być silny, nie wyjdzie z młodym kilku dniowym…ja zrobiłam z 3tygodniowym

Składniki

zakwas orkiszowy klik

zakwas orkiszowy
gotowy zakwas orkiszowy po 12h

Ciasto właściwe na chleb

cały zakwas orkiszowy przygotowany wieczorem i rano

do obsypania natłuszczonej keksówki otręby

Do miski: mąka, woda, sól, miód, zakwas wymieszać

dosypać czosnek wyrobić porządnie łyżką lub mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto ma mieć gęstą  konsystencję, taką że idzie mieszac łyżką (jeśli mamy rzadkie można dodać mąki lub za gęste to wody )

2014-09-13 14.19.41

przełożyć do keksówki wysypanej otrębami wyłożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia 3-4godz.

lub dłużej musi wyrosnąć po brzegi

Piec 240st- 10min, potem 200st ok 50min

2014-09-13 17.48.01

2014-09-14 10.33.02

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s