SZYNKA NA CHLEB

Pięknie pachnie..krucha soczysta szyneczka rozpływająca się w ustach, uwielbiam tylko nasze swojskie wyroby 🙂

zapraszam kochani po przepis na szyneczkę która potrzebuje 3dni aby być taką pyszną 🙂

2014-09-07 14.18.07

Składniki

marynata do moczenia

  • 50g soli peklującej na 500g wody letniej
  • ziele angielskie 4szt
  • liście laurowe 2szt
  • pieprz zmielony
  • czosnek zgnieciony 2 ząbki

Zagotować wodę, przelać odmierzoną do naczynia ostudzic wsypać sól wymieszać dodac pozostałe skladniki wymieszać, zalać mięso już z goździkami musi być ciasno ułożone, tak zalaną sztukę mięsa włożyć do lodówki i obracać co 12godzin. Po 3 dniach możemy wyjąć szynkę, pozostawiająć goździki wbite  wszynkę, natrzeć marynatą lub przyprawami ulubionymi, włozyć do rękawa

piec 45min w temp 190st na samym dole, po tym czasie rozciąć rękaw i zapiekać szynkę z obu stron po 15min.

Ostudzić na desce

2014-09-04 10.49.14 2014-09-04 11.43.44

2014-09-07 14.19.10

Reklamy

2 uwagi do wpisu “SZYNKA NA CHLEB

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s