BUŁKI PSZENNO-RAZOWE

Dawno nie piekłam bułeczek…dziś miałam wielką ochotę na wypiek domowego pieczywa tak więc zrobiłam bułeczki na śniadanko 🙂

Nie wyobrażam sobie pieczywa domowego bez przypraw firmy Skworcu…i tym razem dodałam do bułeczek

efekt przepysznie chrupiące..

2014-08-21 13.47.12

Składniki

450g wody

  • 50g jogurt naturalny
  • drożdże świeże 30g
  • 650g mąka pszenna typ 650
  • 100g mąka żytnia (Melvit)
  • sól morska 10g
  • ocet balsamiczny 15g
  • 10g miodu
  • czubrica czerwona
  • cebulka prażona

można dodać oliwę z oliwek 15g

Do naczynia wlać wodę dodać jogurt,drożdże wymieszać podgrzewając 3min/37st/3

Dodać pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał, odczekać do wyrośnięcia i ponownie wyrobić przez 1min.

Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie obsypaną mąką i wyrobić podsypując,uformować wałek ciąc kawałki formować bułki i na blaszkę wyłożoną papierem,na czas nagrzewania piekarnika do wyrośnięcia,nagrzać do 200st góra i dół, piec 17min

2014-08-21 12.26.35

2014-08-21 12.34.49

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s