CIASTO FRANCUSKIE

Kochani dziś mój synek powiedział mamusiu zrób rogaliki z ciasta francuskiego…hmm pamiętałam że znajoma wrzuciła taki przepis w internecie więc postanowiłam spróbować, i powiem wam że super jest pracochłonne wałkowanie, składanie, chłodzenie ale warto 🙂

W sumie trzeba poświęcić ok 4 godzinki (schładzanie, wałkowanie, wyrabianie)

tak więc zaczynamy od ciasta 🙂

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • sól

270 g mąki z 30 g miękkiego masła wymieszac palcami dodać wodę wymieszaną z octem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, do momentu az będzie jednolite i odchodziło od ręki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Na 270 g masła pokrojonego na kawałki nasypać 30 g mąki i zagnieść tak, aby cała mąka połączyła się z tłuszczem. Tak wyrobione położyć na foli spozywczej podwójnej i założyć drugą połową foli i rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5 – 2 cm. Wyjąć masło, odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się podczas wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem na prostokąt, następnie złożyć brzegi ciasta do środka tak, aby leżały na sobie trzy warstwy ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt, a następnie ponownie złożyć brzegi do środka tak, aby trzy warstwy ciasta leżały na sobie. Ciasto włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Czynność rozwałkowywania, składania i schładzania powtórzyć jeszcze dwa razy.

2014-09-06 10.53.31

2014-09-06 12.49.14

2014-09-06 14.01.47 2014-09-06 15.48.23

źródło 

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s