TORT PIANKOWY

Szukałam na internecie szybkiego tortu na zimno dla dzieciaków na rozpoczęcie roku szkolnego inspiracją była koleżanka Jola, dziękuję ci kochana za przepis który wstawiłaś na fb 🙂

do torciku dodałam przepyszne wiśnie suszone  firmy Skworcu

zmodyfikowałam troszkę przepis i też wyszedł pyszny torcik chętnych zapraszam 🙂

2014-09-02 17.39.55

Składniki

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów

Masa pierwsza

  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g masła

masa druga

  • 500g mleka zagęszczonego niesłodzonego w kartoniku
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 50 g mlecznej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć całe  biszkoptami.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody.
W jednej szklance mleka rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń z cukrem, mieszając do zgęstnienia. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, dodać galaretki wiśniowe (proszek) i wymieszać. Budyń z galaretką wystudzić.

Masło miękkie zmiksować na puch, na ostatnich obrotach następnie zmniejszyć obroty i cały czas miksując dodawać porcjami budyń z galaretką. Masę budyniową wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki(czas 15min) Gdy masa stężeje wyłożyć na niej pozostałe biszkopty (zostawiając odstępy między biszkoptami) posypać suszonymi wiśniami.

Mleko z kartonika przelać do miski i miksować chwilę na najwyższych obrotach miksera, do napuszenia, następnie dodać przestudzone galaretki pomarańczowe i zmiksować, do połączenia składników. Piankę wyłożyć na biszkoptach.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą.

2014-09-02 13.06.21 2014-09-02 13.36.53

2014-09-02 17.39.48

Advertisements

4 uwagi do wpisu “TORT PIANKOWY

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s