CHLEB CODZIENNY NA ZAKWASIE

 

2014-09-02 16.27.20

  • 390 g zakwas aktywny (młody 5dniowy)
  • 200 g mąki żytnio-razowej (melvit)
  • 370 g mąki pszennej ( typ 650)
  • szczypta drożdży świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • 15g soli
  • 5g cukru
  • 20g oleju
  • sezam 
  • słonecznik

Do naczynia miksującego wlać wodę, zakwas, mąka, sól, cukier, olej, ziarna wyrobić 4min/interwał, odczekać 30min i wyrobić ponownie 3min, ciasto elastyczne, klejące przekładamy do foremki wyłożonej papierem i wygładzić mokrą łyżką, włożyc do piekarnika nagrzanego do 40st z nałożoną reklamówką jednorazową na czas 2godz ciągle sprawdzając temp w piekarniku 40st musi być. Jak chlebek nam ładnie wyrośnie dorówna do brzegów można posypać ziarnem choć nie koniecznie rozgrzać piekarnik do 230st piec 10min potem zmniejszyć do 200st i piec 30min do zbrązowienia.

(10min przed końcem spryskac wodą górę, dzięki temu uzyskamy świecącą chrupiącą skórkę)

2014-09-03 09.09.27 2014-09-03 09.14.46

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s