CHLEB Z ŻURAWINĄ I CZARNYM SEZAMEM

 

No i przyszła kolej na wypiek na zakwasie, jak wiecie uwielbiam domowe pieczywo

dzisiaj będzie porcja chlebowa 😉

do chlebka dodałam produkty firmy Skworcu nowość to sezam czarny .

Pozbawiony jest on goryczki a zamiast niej występuje delikatna, orzechowa i słodka nuta, jest doskonałym dodatkiem do sushi, deserów, sałatek. Można go z powodzeniem zmieszać z sezamem białym i użyć do panierki

źródło

2014-08-30 19.43.56

Składniki

zakwas żytni aktywny dokarmiony w dwóch dawkach 300g

ciasto

  • 200g mąka pszenno żytnia
  • 270g mąka pszenna typ 650
  • szczypta drożdży świeżych
  • 300g wody
  • 15g soli morskiej
  • 30g oleju

dodatki

Do naczynia włożyć składniki po kolei wyrobić 4min/interwał przełozyc ciasto do foremki wyłożonej papierem, wygładzić mokrą łyżką, przykryć folia i do ciepłego miejsca do wyrośnięcia czas ponad 60minut, spryskać wodą i posypać ziarnem u mnie sezam czarny i słonecznik firmy skworcu.Piec w temp 230st 10min potem 190 czas 30min 10min przed koncem wyjąć chleb z foremki i z papieru włożyc do piekarnika na 10min

2014-08-30 16.48.31
chlebek po wyrośnięciu i do pierkarnika

2014-08-30 15.07.06 2014-08-30 19.43.36

Advertisements

2 uwagi do wpisu “CHLEB Z ŻURAWINĄ I CZARNYM SEZAMEM

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s