BUŁKI Z CZARNUSZKĄ

 

Otrzymałam w tygodniu następne produkty z firmy Zielony Nurt do testowania i dzisiaj miałam okazję spróbować…coś pysznego bułeczki nabrały wyrazistego,lekko pikantnego smaku dzięki ziarnom czarnuszki, można użyc tych ziarenek jako pieprzu są bardzo zdrowe zawierają ok. 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasualfa-linolenowego, oraz sporą dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy. Nasiona czarnuszki zawierają również wiele wolnych aminokwasów, potas, żelazo, magnez, selen, cynk oraz grupę witamin: A, B1, B2, C i PP (niacyna). węglowodany, proteiny, minerały, takie jak wapń.

20140802_172848

Składniki

450g wody

  • 30g drożdży śweżych
  • maślanka 50g
  • 750g mąka pszenna typ 650
  • 15g miód słonecznikowy Skworcu
  • 15g ocet balsamiczny 
  • 10g soli ziołowej
  • 2 łyżki ziaren czarnuszki

Do naczynia wlać wodę dodac drożdże, maślankę podgrzac 3min/37/3 dodać pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał, odczekać aż podrośnie ciasto i wyrobić ponownie 1min/interwał wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować z ciasta wałek i urywać kawałki, formować bułki, połozyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować jajkiem rozbełtanym i posypać ziarnami

 piec  20min/190st

20140802_145302

20140802_172931

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s