POTRAWA GARAM MASALA-SKWORCU

Postanowiłam dzisiaj zaskoczyć domowników smakiem potrawy z kurczaka,coś pysznego…w roli głównej przyprawa Garam Masala od Skworcu,polecam kochani jeśli nie macie możliwości wykonania takiej przyprawy to zachęcam do zakupu,niedrogie są produkty tej firmy a naprawdę warto aby znalazły się w waszej kuchni,ja się zakochałam w aromacie przypraw…

2014-07-18 17.15.27

przepis po modyfikacji z książki -Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni

Garam Masala do wykonania w TM

  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,mielonej
  • 1/2 łyżeczki goźdźików
  • 2 i 1/2 łyżki kardamonu,mielonego
  • 2 łyżki curry

Kurczak garam masala

  • 400g pomidorów w puszce
  • 80g śmietany 18% do sosu,zupy
  • 50g masła
  • 30g cukru
  • 20g przyprawy Garam Masala- Skworcu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ryż 250g

woda 1000g do ugotowania ryżu

  • 700g piersi z kurczaka (podwójna)
  • sól ziołowa do kurczaka
  • 10g przyprawa uniwersalna do smaku na koniec
  • liście lubczyku posztakowane

po łyżce jogurtu naturalnego dla złagodzenia potrawy

Składniki na Garam Masala zmiksować w naczyniu 8s/10, sprawdzić czy zmiksowany na pył, ewentualnie powtórzyć czynność.

Kurczaka pokroić w kostkę nie za drobno,posypać solą ziołową wykonaną w TM
pieprz zmielić wymieszac mięso pozostawić w misce.

2014-07-18 15.44.06

Do naczynia włożyć pomidory,śmietanę,cukier,masło zmiksować 4s/5
gotujemy 15min/100st/2 z koszyczkiem na pokrywie

wsypać przyprawę garam masala i sól 1/2 łyżeczki 3min/varoma/1 cały czas z koszyczkiem na pokrywie
po tym czasie dodac mięso z kurczaka do naczynia gotujemy 10min/100st/wsteczne/soft z miarką uchyloną,pod koniec 2min dodać przyprawę uniwersalną 10g,przelać do rondelka i przykryć aby nie ostygło,do naczynia nalać wody włożyć koszyczek odmierzyć ryż i gotować 30min/100st/2.

Posypać lubczykiem aby złagodzić pikantność potrawy można dodać łyżkę jogurtu,pyszotka 🙂

2014-07-18 15.45.51

2014-07-18 17.15.13

Garam masala to wyśmienita w smaku mieszanka przypraw wywodząca się z  kuchni indyjskiej. Z jej dodatkiem przygotujesz wiele aromatycznych potraw rodem z Azji.

Zastosowanie: Garam masala stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Nadaje się również do potraw z ryb. Aromatyczna masala dobrze łączy się z jogurtami i ogórkowymi dodatkami.

W skład tej mieszanki wchodzą:

  • kolendra
  • gorczyca
  • kumin
  • kozieradka
  • goździki
  • pieprz
  • cynamon
  • anyż
  • imbir
  • czosnek
  • kminek
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “POTRAWA GARAM MASALA-SKWORCU

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s