PTYSIE

Naszło mnie dzisiaj tak na słodki poczęstunek i nie żałuję zrobiłam pyszne ptysie :)pierwszy raz robiłam i naprawdę o niebo lepsze niż w sklepie,zachęcam was do zrobienia

2014-07-17 20.48.39

Składniki

250g wody

  • 80g masła
  • szczypta soli
  • mąki typ 500 280g
  • 4 jajka

krem

  • 300g mleka
  • jajko
  • żółtko
  • 16g cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 80g mąki typ 500

2014-07-17 20.49.10

piekarnik rozgrzać do 200st
(ja zmniejszyłam na 180-190 ponieważ mój troszkę przypieka z góry)piec 20min na drugiej szynie z  dołu.

Do naczynia wlać wodę,sól,masło gotować 3min/100st/1.
Dodać mąkę wymieszać 1min/3 przestudzić dodać jajka wymieszać 1min/3
mase przełożyć do szprycy bez koncówki wyciskać małe porcje splaszczając lekko

krem:do naczynia włożyć wszystkie składniki wymieszać 10s/6

ząłożyć motylek gotować 15min/90st/2,napełnić szprycę i nadziać ptysie lub przeciąć je i wysmarować środek
można uformować kształt eklerka

2014-07-17 20.48.27

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “PTYSIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s