CHLEBEK Z BUŁGARII

Dzisiaj zrobiłam chlebuś z dodatkiem przyprawy firmy Skworcu  czubrica czerwona
mieszanka przyprawowa charakterystyczna dla Bułgarii

skład czubricy czerwonej wchodzi: sól,papryka,cząber,pieprz,glutaminian.

Zapraszam was po pyszny przepis 😛

2014-07-15 10.12.55

Składniki

zakwas żytni aktywny 150g
woda 200g plus ewentualnie do dolania

  • szczypta drożdży świezych
  • 15g soli morskiej
  • mąka pszenna typ 650 400g
  • mąka pszenno-żytnia (Melvit)150g
  • oliwa z oliwek 25g
  • ziemniaki z dnia wcześniejszego 100g
  • 30g siemię lniane Zielony Nurt i do posypania
  • czubrica czerwona 20g Skworcu

Do naczynia wlać wodę,drożdże podgrzać 2min/37st/2
wlać zakwas aktywny,mąki,i pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał.Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzić uformować i odstawić do wyrośniecia,ja wkladam do nagrzanego piekarnika do 40st i na ponad 60min,po tym czasie wyciągam podgrzewam do 200st i piekę 15min w tej temp.otem 190st i czas 30min

Polecam bardzo przyprawy tej firmy i wogóle zachęcam was kochani do robienia chlebka na zakwasie 🙂

2014-07-12 19.04.59

2014-07-12 21.07.39

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s