BUŁKI WENECKIE

Chciałabym wam polecić świetny przepis na bułeczki weneckie,pyszne z dodatkiem dżemiku czy frużeliny…można dodać rodzynki do środka ,czy posypać gruboziarnistym cukrem a nawet makiem,ja właśnie zrobiłam z makiem.Miałam okazję wypiekać bułeczki ze znajomymi blogerami,podczas kolejnego wydarzenia Bułeczki Weneckie ,mam nadzieję że wszyscy smacznie się bawili 🙂

2014-07-05 16.48.53

2014-07-07 10.53.49

Składniki 15szt (przepis z Włoch)

  • 100g tłustego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 100g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko-roztrzepać z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek
  • mak do posypania

Do naczynia wlać mleko,skruszyć drożdże podgrzać 2min/37st/2,ostudzić dodac masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić 3min/interwał do połączenia składników,ma być jednolita żółta masa,ciasto przełożyć do miski przykryć i wstawić w ciepłe miejsce na 2godz do podwojenia wielkości.

2014-07-05 13.50.37
przed wyrośnięciem,wyrobione ciasto

Delikatnie odpowietrzyć palcami ciasto naciskając na górę,rwać po kawałku formować kulki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem zostawiając odstęp,ponownie odstawić na ok 2godz.do wyrośnięcia,posmarować jajkiem i posypać makiem piec 180st z termoobiegiem 12min-15

2014-07-05 15.16.02
uformowane i do wyrośnięcia
2014-07-05 16.22.48
po kolejnych 2 godz wyrastania
2014-07-05 16.22.42
do piekarnika

2014-07-05 16.47.25 2014-07-05 16.47.33

2014-07-05 16.48.09

2014-07-07 10.53.56

Udział brały także:

Bożena

Joasia

Reklamy

8 uwag do wpisu “BUŁKI WENECKIE

  1. Aga z twojego przepisu jak zwykle wyszły mi bułeczki. To jedne z lepszych nawet smaczniejsze od tych na proszku do pieczenia. Wymyślaj dalej smakołyki bo jestem ciekawa co następnym razem zorganizujesz .

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s