CYNAMONKI

Miałam ochotę na cynamonowe buły i wiecie co zajrzałam do szafki patrzę skałdniki mam i najważniejszy cynamon firmy Prymat
Cynamon wyróżnia się intensywnym, słodko – korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem.Dodaje się go do szarlotki,deserów no i do bułek na które was zapraszam:)2014-07-05 15.23.55

2014-07-05 16.11.12

Składniki

  • 430g mąki pszennej (170g typ 650 i pozostała wratość mąki typ 500)
  • 1 jajko
  • 15g cynamonu Prymat
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 250g mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 50g masła

na górę na bułki:

  • 1 jajko rozbełtane plus odrobina mleka (u mnie to było 1 łyżka)
  • do posypania cukier brązowy

2014-07-05 13.55.40

2014-07-05 13.57.09

W rondelku stopić masło,ostudzić

Do naczynia wlać mleko,dodac drożdze  2min/37/2

przelać do rondelka odstawić,do naczynia wsypać mąkę,sól,cynamon,cukier,dodać jajko,masło wyrobić 3min/interwał powoli przez pokrywę wlewać mleko,wyrabiamy do jednolitej żółtej masy,przełożyć do miski obsypanej mąką i przykryć ,przełożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.

Jak już ciasto pięknie podwoi wielkość wyłożyć na stolnicę lekko opruszoną mąką i urormować wałek rwać kawałki rormować kulkę i wkładać do tortownicy śr.28cm wyłożonej papierem obok siebie,przykryć i do wyrośnięcia na ok 25min,przed pieczeniem posmarować jajkiem posypać cukrem i piec w temp 180st ok 25min2014-07-05 14.38.112014-07-05 15.16.39

2014-07-05 15.24.17

2014-07-05 15.57.12

2014-07-05 16.00.33

Reklamy

2 uwagi do wpisu “CYNAMONKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s