SZYNKA PO SZLACHECKU

Dziś pora na szyneczkę,po 4 dniach peklowania,wyjęta i przygotowana do marynowania i do piekarnika 🙂

Mam okazję przetestować produkt firmy Prymat

Efekt rewelacja…polecam Marynata płynna szlachecka w saszetce oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i pachnących przypraw. Inspirowana staropolską tradycją kulinarną sprawi, że mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego, szlacheckiego mięsiwa, pozostając je jednocześnie kruche i soczyste.

Szyneczka wyszła z pikantną skórką i soczyście krucha 😛

2014-07-04 17.48.39 Składniki

  • szynka wieprzowa 1kg

zalewa 0,5l wody

  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól peklowa 50g

2014-07-04 12.40.46

Szynke opłukać osuszyć ponakłuwać,przegotować wodę i ostudzić rozpuścić w ostudzonej wodzie sól peklową dodac pozostałe składniki i zalać taką zalewą szynkę,trzymamy ją w lodówce pod przykryciem obracając co drugi dzień.Po 4 dniach wyjąć opłukać osuszyć,wetrzeć gotową marynatę w mięso,tak przygotowane włożyć do lodówki na 2 godz,po tym czasie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st na drugą półkę od dołu i zapiekać 60min,obracając szynkę dwa razy,gotowe 🙂

2014-07-04 17.48.20 2014-07-04 17.48.58 2014-07-10 09.41.38 2014-07-10 09.41.55

Więcej na temat produktów PRYMAT znajdziesz tutaj klik

a także na Facebook 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “SZYNKA PO SZLACHECKU

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s